rovinj

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare maslinovo ulje uljare Rovinj

MONTE CAVALLE


Vlastita proizvodnja: ekstra djevičansko maslinovo ulje Monte Cavalli


U okolici Rovinja, na području Monte Cavala, na površini od četiri hektara prostire se maslinik obitelji Peteh. U masliniku se nalazi oko 700 što starih što novih stabala buže, rašinjole i bjelice. Lani je na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu proizvedeno oko 280 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dva ulja su monosortna – buža i rašinjola te treće blend – buže, rošinjole i bjankere.

Sva četiri hektara maslinika prijavljena su za ekološku proizvodnju. Osnovni cilj koji me vodio bila je želja i htijenje da vlastitoj obitelji osiguram zdrav i ekološki proizvod, odnosno ulje koje neće sadržavati nikakve štetne tvari, otrove i pesticide, veli nam Emil Peteh, koji je još 2007. godine odlučio zakonski uskladiti proizvodnju ulja s ekološkom proizvodnjom. Saznajemo i da je put od želje do realizacije dug tri godine. I nema prečice, to je vrijeme koje je potrebno da se proizvod zakonski registrira i dobije željeni certifikat, odnosno eko-markicu.

Potrebno je pet koraka, odnosno tri godine dodobivanja oznake eko-proizvod. U prvoj godini nema nikakvog obilježavanja/etiketiranja proizvoda, u drugoj se već može navesti da je proizvod u prijelaznom razdoblju, kao što je trenutno i moj status, da bi u trećoj bio brendiran. Obavio sam gro posla i vjerujem da sam danas samo na korak do dobivanja eko-markice. Očekujem da već sljedećom berbom, u listopadu, moje ulje dobije i oznaku ekološkog proizvoda, kaže nam mladi maslinar Emil Peteh. Kada dobije eko-markicu, Peteh će se pridružiti maloj obitelji registriranih ekoloških proizvođača maslinovog ulja Istre, odnosno postati prvi eko-maslinar na Rovinjštini. A da je taj broj odista skroman, potvrđuje i podatak prema kojemu je koncem prošle godine u Istri evidentirano samo dvadeset ekoloških proizvođača maslinovog ulja, ili svega tri posto od ukupnog broja maslinara. Zato nas je i zanimao razlog takvom stanju. Po mišljenju našeg sugovornika, problem leži u nepoznavanju stvari.

Eko maslinovo ulje.

Još rezultata za: Grad-Rovinj

icon tag maslinistra Tag: rovinjsko maslinovo ulje

Kontakt osoba: Emil Peteh

comments powered by Disqus