bale

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare MASLINOVO ULJE maslinovo ulje uljare Bale


Vlastita proizvodnja: Istarska bjelica, Leccino, Rosulja, Izbor


Ulja sa Stancije Meneghetti iz Bala oduvijek predstavljaju vrhunske proizvode istarskog maslinarstva koji u sebi sublimiraju užitak i zdravlje. Istra je zemlja velike tradicije. Stari su Rimljani među svojim teritorijima odabrali najbolja područja za svaki proizvod: pšenicu, ribu, vino, ulje, voće i povrće... Istra je odabrana kao jedno od najvažnijih područja za vino i ulje, posebno važna i zbog blizine susjedne Akvileje, jednog od največih gradova i luka u Rimskom Carstvu, mjesta na kojem se skupljala ljetina koja se potom odvozila u Rim i ostale gradove Carstva.

Godine 1853. austrijski admiral Hans Birch Dahlerup odlučuje na ovom čudesno lijepom, ali pomalo zapuštenom i zaboravljenom poluotoku sagraditi najveću ratnu luku monarhije u Puli, što dovodi do procvata cijele regije. Sagrađena u neposrednoj blizini najveće austrougarske utvrde u ovom području, Stancija Meneghetti bila je mjesto za predah časnicima i njihovim gostima, mjesto na kome su mogli popiti čašu vina i pojesti dobar domaći sir i pršut. Nakon sloma austrougarske na stanciju se nažalost spustila patina zaborava i napuštenosti.

Nova stranica u povijesti stancije počinje 2001. godine kada je preuzimaju i potpuno preuređuju Romana i Miroslav Pilšo te obnavljaju zapuštene i zasađuju nove masline i loze. Timu se 2010. priključuje Goran Hanžek, dok je Walter Filiputti, svjetski priznati enolog, preuzeo brigu o vinima.

Essence defined

Pružaju trijumf mirisa i okusa, a po svojim dubokim dojmovima ravnopravna su s velikim uljima. U kuhinji ova ulja daju onaj čaroban dodir, dodatak s kojim jela postaju jedinstvena i nezaboravna. Maslinici u sastavu našeg imanja obiluju sortama rosulja, istarska bjelica, leccino te buža od kojih se rade naša ulja koja redovito osvajaju najprestižnije svjetske nagrade. Najvrednije je svakako uvrštenje u vodeći svjetski vodič maslinovih ulja "L'extravergine" u izdanju za 2007. godinu u kojem je ekstradjevičansko maslinovo ulje "Izbor" proglašeno kao najbolje ulje na svijetu u jednoj od najzahtjevnijih kategorija, maslinovih ulja "intenzivno voćnih" aroma.


Istarska bjelica

Pakiranje: bočica od 250 ml
Organoleptička svojstva:
slobodnih masnih kiselina 0,28
peroksidni broj 0,91
jako gorko (85% skale)
jako pikantno (90% skale)

Istarsku bjelicu kao autohtonu sortu u Istri i na Kvarneru odlikuje naglašena pikantnost i gorčina. Ulje je zlatnozelene boje, miris podsjeća na pokošenu travu, dok okus varira između ploda masline, badema te divlje šparoge i radiča. Bjelicu karakterizira izrazita otpornost na niske temperature kao i velika rodnost. Dobro se slaže sa mesnim jelima, posebno govedinom i janjetinom, kao i sa tvrdim sirevima.


Leccino

Pakiranje: bočica od 250 ml
Organoleptička svojstva:
slobodnih masnih kiselina 0,21
peroksidni broj 0,80
gorko (25% skale)
pikantno (60% skale)

Kao jedna od najraširenijih sorti u svijetu, talijanski leccino izvrsno se prilagodio i istarskom podneblju, te je na Stanciji Meneghetti dodatno oplemenjen kakvoćom, svježinom te posebnošću svojih svojstava. Ulje je tamno zelene boje, punog okusa, blage gorčine i pikantnosti. Ovisno o vremenu berbe, leccino može biti izrazito svježeg, voćnog mirisa, ali i blagog okusa, slatko zaokruženo, bez jače izražene arome. Slaže se dobro sa laganim jelima.


Rosulja

Pakiranje: bočica od 250 ml
Organoleptička svojstva:
slobodnih masnih kiselina 0,25
peroksidni broj 1,85
izrazito gorko (85% skale)
pikantno (80% skale)

Rosulja ili rošinjola domaća je sorta koja je u južnoj Istri prepoznata kao izvrsna uljarica intenzivnog mirisa s notama srednje zrele rajčice, artičoka, zelene salate i suhog voća. Karakteristika ovog ulje je izrazita, ali i odmjerena pikantnost te gorčina. Fini i snažni okus rosulje obogaćen je naglašenim primjesama ljekovitog bilja. Ulje je bistro, intenzivno zlatno žute boje sa zelenim tonovima. Ide dobro uz mesna jela, divljač i plavu ribu.


Izbor

Pakiranje: bočica od 250 ml
Organoleptička svojstva:
slobodnih masnih kiselina 0,22
peroksidni broj 1,11
nema gorčine
pikantno (65% skale)

Ekstradjevičansko maslinovo ulje „Izbor" proizvodi se od autohtone istarske buže, najrasprostranjenije sorte u Istri. Ovisno o roku berbe, buža može biti srednjeg do jakog voćnog okusa, s tim da „Izbor" ulazi u kategoriju intenzivno voćnih maslinovih ulja. Ulje je bistro, intenzivno zlatnožute boje zelena odsjaja, a odlikuje ga uravnoteženost gorčine, pikantnosti te dugotrajnost mirisa i okusa. Slaže se doslovno sa svim jelima.

Još rezultata za: Opcina-Bale

icon tag maslinistra Tag: maslinovo ulje

Kontakt osoba: Romana Kajfež i Miroslav Plišo